de architectuur van een kleermaker

T-Michael met Michelsen en Liquidfloors


Voor dit artistieke appartement werkte Liquidfloors samen met Noorse partner Michelsens Interior. Dit appartement gelegen in het prachtige Bergen, is de woonst van internationale modeontwerper T-Michael. Als designer was hij zelf nauw betrokken met het ontwerp en materiaalkeuzes. 

Het eindresultaat is een uniek woonproject dat efficiënt ruimtegebruik combineert met impactvolle materialen en een artistieke visie. Stof voor een boeiende gesprek! 

Gang Appartement designer T-Michael

de juiste gietvloer voor het juiste project

We vroegen ons af waarom Nina Michelsens bij dit project voor Liquidfloors koos?

Nina: “We hadden de producten van Liquidfloors door de jaren heen op verschillende beurzen gezien en op een gegeven moment vroegen we hen of we dit product naar Noorwegen konden brengen. We hadden natuurlijk een boeiend, eerste project nodig om mee te beginnen! Toen deze renovatie met T-Michael zich aanbood, wisten we meteen dat dit het juiste project was om Liquidfloors op de Noorse markt te introduceren."

Miguel: “Ik vind het geweldig wat onze vloer met deze ruimte doet. Het maakt alles ruimer, luchtiger!"

Michael: “Het is formidabel, vind je niet? Het spel van licht... het levert een helderheid op die met een donkere vloer zou weggezogen zijn. Het licht verdeelt zich mooi terug naar boven en alles voelt er veel zachter door aan."

Designer T-Michael in design douche

tropisch loopgevoel

Nina: “Wel, een deel is het visuele, een ander deel is ook het gevoel ervan. Je moet echt ervaren hoe het is om de Mellow te bewandelen. Vooral op blote voeten!"

Miguel: “Huidcontact en loopcomfort zijn belangrijke karakteristieken. Je moet het voelen om volledig te begrijpen. In onze showrooms vragen we mensen soms om hun schoenen uit te trekken en gewoon eens over de vloer te lopen. Dat helpt om het materiaal te ervaren."

Michael: “Het voelt echt anders aan dan andere vloeren. Een vriend van me beschreef het als het gevoel dat je krijgt in een tropisch land als je er de vloer beloopt. Omdat het niet koud of warm is, maar precies goed als je erop loopt. Meestal zijn vloeren in Scandinavië koud of te warm."

Nina: “Het heeft ook een soort futuristische uitstraling. Echt iets anders."

Miguel: “Ik weet wat je bedoelt. Het kan die zachte maar aanwezige vibe hebben, vooral in de lichtere tinten."

Michael: “Kiezen mensen vaak voor donkere tinten?"

Miguel: “Wel, we bieden een scala aan kleuropties, dus ja, dat komt voor. We hebben onlangs een project gedaan met een zwarte badkamer waarbij de badkuip van hetzelfde materiaal in de vloer is geïntegreerd. Het resultaat is indrukwekkend."

Michael: (lacht) "Ga weg! Ik zie al een toekomstig project!"

Badkamer T-Michael Appartement

milieuvriendelijk en duurzaam

Het is intrigerend om te begrijpen hoe Michael de link legt tussen de materiaalkeuzes in zijn appartement en zijn eigen creaties. Waar liggen de raakpunten?

Michael: “Materialen zijn heel belangrijk voor mij; wanneer ik kijk naar stoffen, spreken ze me vaak enigszins vaak aan. Het is een heel persoonlijk project; een woning hoort een reflectie te zijn van haar bewoners. En voor mij was deze vloer dan ook precies goed. Om dat te begrijpen moeten we even terug in de tijd; ik kocht Douglas hout uit Canada dat werd gerecupereerd van een oude brug. Hout dat we toen hebben gebruikt voor de flagshipstore in Tokio. Mijn contact had nog wat van hetzelfde hout liggen en als ik wilde kon ik het kopen om mijn flat in Noorwegen mee te decoreren. Dus dat was in het begin mijn idee, om een houten vloer te leggen. Ik sprak met Michelsens maar stuitte meteen op protest "nee Michael, nee"! Wij hebben precies de juiste vloer voor jouw project, geloof ons maar. (lacht) En nu ben ik zo blij dat ik geen brughout op mijn vloer heb! Het zou een goed verhaal zijn geweest, maar de Mellow vloer past hier gewoon veel, veel  beter.

Ik waardeer ecologische producten. Maar voor mij is duurzaamheid vaak ook verweven met technologie. Net zoals wij doen bij Norwegian Rain. Voor onze regenjassen kiezen we voor kwalitatieve stoffen waarvan je weet dat ze ruwe weeromstandigheden en de tand des tijd zullen doorstaan. Het draait allemaal om het vinden van de balans tussen traditie en innovatie. En wat voor mij daarbij belangrijk is, is de levenscyclus van het product. Want vooral dat is duurzaamheid. Liquidfloors lijkt die balans heel goed gevonden te hebben. "

Nina: “De details voor Michaels ontwerpen zijn meestal knopen en stiksels aan de binnenkant van een pak of een jasje. Hij voegt altijd van die kleine elementen die uiteindelijk alle verschil maken. En voor ons geldt eigenlijk hetzelfde. Het zijn de basismaterialen, het zijn de details, de scharnieren en handgrepen. Uiteindelijk moet het allemaal samenkomen."

Michael: “Dat is wat mensen raakt, dat is wat ervoor zorgt dat mensen verliefd worden op een creatie. Het gaat erom de elementen precies goed te krijgen. Balans. "

Gang T-Michael Appartement

onderhoudsgemak van een gietvloer

Nina, hoe passen deze vloeren in jouw ontwerpen als interieurarchitect?

Nina: “Een vloer vormt de basis van elk project. En deze Mellow is het tegenovergestelde van wat Michael eerder heeft gedaan; hij heeft vaak donker getint hout gebruikt. Dus toen we samen kozen voor de lichte gietvloer, voegden we ook dit gebogen donkere paneel toe. Dat bracht een symbiose. Het dominante ontwerpelement in het appartement bestaat uit muren bekleed met houtfineer in een organische vorm die doorheen de ruimte loopt. Hiermee werd veel ruimte gecreëerd, terwijl iedere kamer ook heel functioneel is. Alle benodigde technische installaties werden erin ontworpen en vastgelegd in natuurlijk hout."

Michael: “Een kunstwerk, dat is het. Het is monumentaal en vormt een mooi contrast met de subtiele Liquid Floor."

Miguel, kun je iets zeggen over onderhoud en slijtage?

Miguel: “Als het net geïnstalleerd is, is het een mat en zacht oppervlak. En als je het dan gebruikt, krijgt het in de loop der jaren een zachte patina en wordt het eigenlijk steeds mooier. Het is ook een sterk materiaal, zoals je hier kunt zien zijn er totaal geen gebruikssporen op de vloer ondanks dat hij intussen al meer dan een jaar in gebruik is.

Een ander belangrijk aspect van onze vloeren is dat we na vele jaren perfect een update kunnen uitvoeren. Het is gewoon een toplaag die we vernieuwen. De vloer stijgt dan nauwelijks in hoogte, ongeveer 1 mm. Dan kan zelfs perfect een ander kleur worden gekozen. Geen uitbraak, geen afval, geen gedoe."

Michael: “Miguel, hoe onderhoud ik deze vloer?"

Miguel: “Maak het schoon met water, gewoon water. Als je vlekken of vet op de vloer ziet, hebben we onze eigen onderhoudsproducten die mooi werk doen, maar het is altijd belangrijk om niet te veel zeep te gebruiken. De vloer neemt geen vuil en vloeistoffen op, dus het is echt niet nodig om ze met veel product te verzorgen. "

Closeup salontafel T-Michael

Mellow als canvas voor het interieur

Wat vind je van de Scandinavische stijl?

Miguel: “Ik hou echt van Scandinavisch design met al het hout en de verschillende tinten. Maar ik vind ook dat onze naadloze vloeren deze traditionele materialen veel meer voor zichzelf laten spreken. Ze zorgen voor een contrast zonder al te veel aandacht te nemen. Een naadloos oppervlak is niet schreeuwerig, maar laat objecten net op een bepaalde manier tot leven komen."

Michael, wat doet de vloer met de sfeer en hoe vult hij de architectuur aan?

Michael: “Ik zie de vloer als een soort canvas, waarop ik mijn gekozen elementen plaats. Zoals ik al zei, deze ruimte staat vol met dingen die ik in de loop der jaren heb gekocht en vertelt op een bepaalde manier het verhaal van mijn leven... Ik ben er niet op uit om een minimalistisch huis te creëren, waar dingen er gewoon zijn omdat ze er goed uitzien, snap je? Elk element is hier omdat het op de een of andere manier mijn leven compleet maakt en deze vloer geeft ze op een bepaalde manier een soort balans. Nogmaals, het is echt een canvas voor mij."

Meer nieuws

Salmon Eye in Noorwegen kiest voor Liquidfloors

Het voorbije weekend zag Noorwegen de opening van het spectaculaire Salmon Eye, een baanbrekend bouwconcept in de Noorse fjorden. Het event werd opgeluisterd door prominenten, politici en kunstenaars, die zich allen mochten verwonderen aan een uniek staaltje architectuur, maar evenwel aan bijzondere materiaalkeuzes zoals de naadloze vloeren van het Kortrijkse Liquidfloors.

Wenst u meer info? Aarzel niet om ons te contacteren!

Schrijf u in & ontvang onze nieuwsbrief