Welke gietvloeren bestaan er?

Welke gietvloeren bestaan er?

Gietvloeren zie je tegenwoordig steeds meer terug in het moderne interieur. En gelukkig maar, want een professioneel gelegde gietvloer is door zijn naadloze karakter en strakke look zeker een aanwinst voor de woning. Door het uitgebreide kleurenpalet en zeer brede toepassingsmogelijkheden zal een gietvloer in verschillende eigentijdse interieurs goed tot zijn recht komen.

Het kenmerkende van een gietvloer is dat deze tijdens het aanleggen (het zogenaamde gieten) zichzelf volledig uitvlakt. De vloer is met andere woorden zelfnivellerend en hoeft dus niet met een machine of met de hand gladgestreken te worden, zoals bij een betonnen vloer. Gietvloeren zijn grofweg in te delen in drie categorieën: kunsthars gebonden vloeren (epoxy en polyurethaan), cementgebonden vloeren en troffelvloeren. Wij belichten hier vooral de eerste groep vanwege hun opmerkelijke voordelen en grotere esthetische aantrekkingskracht, in het bijzonder voor interieurtoepassingen.  

Epoxy gietvloer

Vloeren van epoxy hebben een industriële achtergrond en worden daar ook nog vaak in toegepast. Epoxy wordt na uitharding zeer hard en vormt dan een zeer slijtvaste ondergrond. Een vloer van epoxy is makkelijk te reinigen en vloeistofdicht. Deze vloeren zijn ook bestand tegen alkalische zuren en nog een veelvoud aan andere chemicaliën en weekmakers uit bijvoorbeeld rubberbanden. Dit maakt deze vloer bijvoorbeeld heel geschikt voor een garage, atelier of andere werkruimte.

Het kan als gietvloer ook in het interieur worden toegepast, maar men moet er dan wel voor waken dat de ondergrond stabiel is, anders kan de epoxyvloer gaan scheuren. Een ander nadeel van epoxy is dat het kan gaan verkleuren onder invloed van zonlicht. Een voordeel van dit type gietvloer is dat het goedkoper is dan polyurethaan en dat het in een hoogglans afwerking te verkrijgen is.

Polyurethaan gietvloer (PU)

Gietvloeren van polyurethaan zijn in tegenstelling tot epoxy speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden als vloerbedekking in woningen, boutiques en horeca. Zo zal deze vloer niet gaan scheuren en is de kans op krasvorming een stuk geringer dan bij epoxy, beton, hout of tegels. Een polyurethaan gietvloer is slechts 2 tot 3 millimeter dik en kan daarom ook eenvoudig worden toegepast als renovatievloer. Polyurethaan is licht elastisch, voelt zachter aan dan epoxy en kan goed gecombineerd worden met vloerverwarming vanwege een optimale warmtegeleiding. De vloer is ook uitermate geschikt voor mensen die allergisch zijn aan huisstofmijt. Een gietvloer van polyurethaan is vloeistofdicht en is hierdoor ook heel gemakkelijk te onderhouden.  Het ontbreken van naden en voegen is daarbij natuurlijk ideaal. Alleen al om deze reden kiezen veel mensen voor een gietvloer.

Bekijk hier alvast een selectie van Liquidfloors realisaties.

Cementgebonden gietvloer

Met dit soort vloer kun je eenzelfde effect bereiken als bij een gepolierd betonnen vloer. Deze vloer wordt in een laagdikte van 2 tot 20mm aangebracht en bestaat uit cement, bindmiddelen en diverse chemische toeslagstoffen. Een cementgebonden vloer wordt voornamelijk toegepast bij vloeren die geëgaliseerd moeten worden of gerenoveerd. Een cementgebonden gietvloer kan worden afgewerkt met epoxy, een transparante laklaag of een waxlaag. Daarnaast zijn er ook nog allerlei zandtinten mogelijk. Cementgebonden vloeren zijn strikt genomen geen echte gietvloeren omdat er nogal wat handwerk bij aan te pas komt om een egale vloer te krijgen. Toch worden zij in de praktijk meestal onder de categorie gietvloer gerekend.

Troffelvloeren

Troffelvloeren worden gemaakt door een fijn soort zand te vermengen met een epoxy of polyurethaanhars. Het hars dient voornamelijk als bindmiddel. Een troffelvloer wordt afgewerkt met een aantal speciale lagen. De laatste laklaag dient ervoor om de vloer vocht- en vuil werend te maken. De afwerking kan zowel in mat- of zijdeglas zijn. Vloerverwarming is goed te combineren met een troffelvloer. Het is zelfs aan te raden omdat een troffelvloer een meer open structuur heeft dan bijvoorbeeld een polyurethaan vloer. De warmte kan snel opstijgen wat uiteindelijk kan leiden tot een energieverbruik dat gemiddeld 30% lager ligt dan bij andere soorten vloerbedekking.

Over Liquidfloors

Liquidfloors is gespecialiseerd in kunsthars vloersystemen voor moderne woon- en werkomgevingen.

Kunsthars gietvloeren zijn bijzonder geschikte vloeren voor privé woningen, horeca en kantoren omwille van hun onderhoudsgemak en strakke vormgeving.

Dankzij een volledig unieke, zelf-ontwikkelde en 180° flexibele variant, kunnen onze wel opgeleide vakmannen uw polyurethaan gietvloer volledig naadloos laten doorlopen overheen de trap, tot in de inloopdouche en zelfs verticaal op de wanden.

Gaat u (ver)bouwen en bent u op zoek naar een nieuwe, impactvolle design vloer?  Neem dan vandaag nog contact op voor een afspraak of vrijblijvend advies!