Vlaamse Renovatiedag - 28 mei

Vlaamse Renovatiedag - 28 mei

Stap binnen in tal van unieke renovaties… en ontdek het verhaal van architect en bewoners

Na de succesvolle editie van vorige jaar, organiseert NAV - Netwerk Architecten Vlaanderen - terug 'De Vlaamse Renovatiedag' op zondag 28 mei 2017.

Heeft u (ver)bouwplannen?
Deze openhuizendag is het ideale moment om u volop te laten inspireren en informeren. Architect en bouwheer vertellen u met veel plezier hun renovatieverhaal.

Registreer u via de website van De Vlaamse Renovatiedag & bezoek deze buitengewone projecten:
https://www.devlaamserenovatiedag.be/registreer/

Dit jaar zijn er maar liefst 5 projecten geselecteerd waar Liquidfloors de partner was voor het leggen van een naadloze gietvloer:

  • Ruimte in de rij - Lauwe

DELVAEL ARCHITECTUUR

De opdracht voor deze woning uit 1930 bestond erin om een energiezuinige woning te creëren, binnen een strikt bouwbudget, waar het bovenal aangenaam toeven is. Met een minimum aan constructieve ingrepen en een doordachte materiaalkeuze wordt aan alle wensen gevolg gegeven. De integratie van de patio is de oplossing bij uitstek niet alleen om de woning van daglicht te voorzien, maar is tevens een ware 'ruimtemaker'.
De keuze voor klassieke ruitleien, met een bijzondere detaillering maakt het mogelijk om een budgetvriendelijk materiaal te hanteren voor alle gevels van de woning. Ludieke interieurdetails versterken de binnen-buitenrelatie...

  • Wonen en werken aan de Oude Leie - Olsene

IN ARCHITECTUUR

Bij deze realisatie is in het ontwerp bijzonder rekening gehouden met de aanwezige vergezichten in de ruimte, de relatie met de historische achtergrond en de aanwezige architecturale elementen van de site. Het zicht op het op de oude Leie is hierbij nooit ver weg. Het gebouw is sober geconstrueerd, een simpele maar solide betonstructuur met dikke bakstenen muren. Opvallend is het vele licht en de helderheid in de loft die een langgerekte stijlfiguur is,  met doorkijken van 15 tot 25 meter. Heldere lijnen, tijdloze eenvoud en een streven naar een hoogwaardige en duurzame uitvoering kenmerken de ontwerpstijl van de loft.

  • Verbouwen en uitbreiden bestaande woning - Ieper

TRANT-ARCHITECTEN

Het project omvat de doorgedreven renovatie en uitbreiding van een bestaand burgerhuis naar een hedendaagse en tijdloze woning. 
De bestaande achtergevel wordt opengewerkt, geïsoleerd en afgewerkt in hetzelfde gevelmateriaal als het hellend dak om een uniform geheel te bekomen.
De grote raampartijen in de uitbreiding zorgen voor een resultaat waar open ruimte, licht en lucht centraal staan.
In het interieur wordt een strakke witte gietvloer gecombineerd met de warmte van de houten parketvloer. 
Een gefaseerde aanpak en budgetcontrole was bij dit project een belangrijk aandachtspunt, zonder esthetiek en functionaliteit uit het oog te verliezen.
Op het gelijkvloers wordt de witte gietvloer in contrast gebracht met het de blauwsteen bevloering en de warmte van de parketvloer. Ook op de verdieping wordt een houten vloerafwerking in de slaapruimtes gecombineerd met de witte gietvloer in de badkamer. In de badkamer lopen de vloer en wanden van de inloopdouche naadloos in elkaar over.

  • Verbouwen gezinswoning met praktijkruimte - Herent

NELE SLECHTEN ARCHITECTUUR & ONTWERP

De uitgevoerde werken hebben deze woning een moderne en sobere facelift gegeven.
In de voorgevel zorgen grote raampartijen over de verdiepingen heen voor veel licht en lucht met een hedendaagse toets. Ook bij de uitbreiding en het openwerken van achtergevel kan men nu ten volle genieten van de grote tuin en het waardevolle agrarische gebied op de achtergrond.
Door zowel de bestaande woning als de uitbreiding af te werken met eenzelfde tijdloos gevelmateriaal zorgt dit voor een eenheid die in de oorspronkelijk situatie verloren was gegaan. Deze vernieuwde en uitgebreide eengezinswoning voldoet nu ook aan de hedendaagse comfortnormen.

  • Van smal en donker naar ruim en licht - Knokke-Heist

INTERIEURARCHITECT CHARLOTTE DE BRUYNE

Binnentrekken van daglicht, optimaal indelen van ruimte en voldoen aan huidige comforteisen werden uitdagende uitgangspunten voor de renovatie van deze smalle rijwoning. Door het volledig strippen, grondig herindelen van de ruimtes en een weldoordacht grondplan lijkt de woning ruimtelijker dan voorheen, zonder dat deze werd uitgebreid. Grote glasvlakken en vlakke daklichten zorgen op sombere dagen voor klare ruimtes. Doordachte materiaalkeuze en detaillering zorgen voor een perfecte symbiose tussen ruwe materialen (beton/staal) & verfijnde afwerkingen (gietvloer). Domotica speelt in op de hedendaagse comforteisen.
(foto's: Servaas Van Belle)