Designmeubelen en gietvloeren: photoshoot met de Liquidfloors paus

Designmeubelen en gietvloeren: photoshoot met de Liquidfloors paus

Barcelona chair, een tijdloos design gegeven hier even in de kijker.
De ongewoon gracieuse barcelona chair vinden we ook terug op de set van de shoot van het conceptbeeld van liquidfloors.

Tijdloos icoon

Dit tijdloze icoon dateert reeds van 1929. Ontworpen in lang vervlogen tijden is de Barcelona chair eerder dan een zuiver nostalgische waarde op vandaag nog steeds een vooruitstrevend ontwerp. Liquidfloors en tijdloos design zien elkaar graag. Even een kleine toelichting rond dit meesterwerk van meneer Van der Rohe!

Van traditie naar summum

De stoel werd speciaal ontworpen voor het Duitse paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona. De functie was om het Spaans koninklijk echtpaar tijdens de receptie een zitplaats te bieden. Het is één van de bekendste ontwerpen geworden van Ludwig Mies van der Rohe. Met dit ontwerp stapte Mies kordaat af van toen heersende traditionele ontwerpen.

Kwalitatief handwerk

Dichtbij bekeken wordt het stuk gekenmerkt door een stalen frame waarop twee strakke witte kussens uit geitenleer bevestigd zijn. Het frame bestaat uit bijzonder gekruiste poten in verchroomd staal. Nadat de productie sinds 1948 onder licentie van het Amerikaanse Knoll International ging werd de legendarische Kortrijkse firma ‘Kunstwerkstede De Coene’ rond 1952 aangesteld om de stoel vervolgens decennia lang voor Knoll te produceren. Ook de befaamde lederen handtassen fabrikantDelvaux werd hierbij betrokken voor het vervaardigen van de handgemaakte kussens. De kunstwerkstede werd gesloten in 1977, maar tot op vandaag steekt nog 45 uur handwerk in het vervaardigen van dit object.

Synergie van design

Liquidfloors gebruikte deze stoel dan ook doelbewust in het tot stand brengen van zijn bekende conceptbeeld, waarbij de paus wegkijkt van het icoon op de achterzijde om de strakke gietvloer te bewonderen. Maar naast de synergie van deze materialen vinden we het gewoon een erg mooi stuk!