de oorsprong van LiquidFloors gietvloeren

de oorsprong van LiquidFloors gietvloeren

Liquidfloors is Belgische marktleider op gebied van gietvloerapplicatie in design interieuromgevingen. Met de Liquid Mellow heeft de onderneming een uniek, innovatief en bekroond product in huis. Een naadloze en elastische gietvloer, overal toepasbaar, duurzaam en onderhoudsvriendelijk. In vorige post hadden we het reeds over verschillende soorten gietvloeren. De Liquid Mellow is zo’n gietvloer gebaseerd op polyurethaan. Maar wat ìs nu eigenlijk die polyurethaan of PU?

een veelzijdig product

In ieder geval is het gebruik van polyurethaan niet beperkt tot vloeren. Polyurethaan is een plastic materiaal dat in veel verschillende vormen voorkomt en elke dag gebruiken we het wel op één of andere manier. Polyurethaan is een veelzijdig, modern en veilig materiaal. Het wordt gebruikt voor heel uiteenlopende toepassingen en om allerlei consumenten- en industriële producten te vervaardigen die een essentiële rol spelen in het gemakkelijker, comfortabeler en milieuvriendelijker maken van ons dagelijkse leven.  

Het kan zo gemaakt worden dat het stijf is of plooibaar en het is het materiaal bij uitstek voor een brede waaier aan toepassingen zoals:   

 • isolatie voor koelkasten en diepvriezers,
 • bouwisolatie,
 • meubelbekleding,
 • matrassen,
 • auto-onderdelen,
 • beschermingslagen,
 • kleefmiddelen,
 • wieltjes en banden,
 • panelen uit houtcomposiet,
 • schoenzolen,
 • sportkledij,
 • en natuurlijk ook in gietvloeren!

(meer toepassingen vindt u hier)

PU-vloeren

Polyurethaan heeft zowel harde als flexibele eigenschappen. Door deze specifieke kenmerken is polyurethaan uiterst geschikt om toegepast te worden als hoofdbestanddeel in gietvloeren. Ook voor een Liquidfloors gietvloer gelden bepaalde eisen: o.a. goede krasvastheid (dus hard), drukbestendigheid (dus flexibel), kleurvast en indien gewenst een goede glans (dus na uitharden, chemisch en fysisch inert) en lage doordringbaarheid van vocht (vooral belangrijk binnen de Liquid Bathing series). Met coatings op basis van polyurethaanchemie kunnen deze eisen worden gehaald.

Voor het eerst ontwikkeld eind jaren 30, werden polyurethaan of PU-afwerkingen echt volop ontwikkeld in de jaren 60, voor de industrie. De grote druk- en treksterkte en vloeistofdichtheid van het materiaal waren met name in de zware industrie belangrijke factoren. Sinds de millenniumwisseling heeft de producttoepassing zich verplaatst naar de esthetische markt.

En terecht. Met de strakke lijnen en vooral ook zijn naadloze, onderhoudsvriendelijke karakter, is deze vloer een echte toegevoegde waarde in uw woning of retailproject.

liquid mellow: flexibel en zacht

Door eigen onderzoek en ontwikkeling, is Liquidfloors er in geslaagd om een volledig naadloze en 180° flexibele PU vloer te creëren, specifiek gericht voor gebruik in moderne interieurs en met een ongelofelijk comfort. Hygiënisch en gemakkelijk in onderhoud dankzij zijn naadloos karakter en uiterst zacht en resistent dankzij zijn flexibele eigenschappen. Liquidfloors won er in 2015 dan ook de IWT Innovatie Award mee, uitgereikt door de Vlaamse Overheid voor de ontwikkeling van een innovatief product binnen een traditionele sector.

Ontdek nog meer voordelen van onze Liquid Mellow gietvloer applicatie of klik hier voor inspiratie!